DOĞRU BESLENME NEDİR?
Yaygın olan bir düşünceye göre insan midesi, aynı anda yenilen çok çeşitli yiyecekleri sindirebilir.Ancak sindirim olayının fizyolojik kimyası özelliği nedeniyle, sindirim olayından sonra vücudun ne kazandığı ve ne kaybettiği hayati önem taşımaktadır.Beslenme, açlık duygusunu bastırmak için ayak üstü atıştırmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir; Belirli yiyeceklerin birlikte yenilmesi yiyeceklerin yeterince sindirilmemesine, midede asit oluşumuna, toksinlere vs. neden olmaktadır.
Trofoloji, yiyeceklerin birbirleriyle etkileşimini inceleyen bilim dalıdır;birbiriyle bağdaşan uygun yiyeceklerin seçilmesinin temelinde sindirimi sağlayan enzimlerin kimyası önemli yer tutar.Proteinli yiyecekler sindirim için asitli ortam gerekirken, karbonhidrat ve nişastalı yiyecekler bazik ortama ihtiyaç olmaktadır; Et ve patates, hamburger ve kızartmalar, yumurta ve tost en kötü yiyecek kombinasyonların başında gelir. Nişastadan dolayı ağızda başlayan pityalin salgısı etin sindirimi için gereken pepsin ve diğer asidik salgıları olumsuz etkiler. Ortaya çıkan indol, skatol, fenol, hidrojen sülfit, fenilpropiyonik asid gibi toksik maddelerdir.

 

              Besin Bağdaşması: Yeşil bağlantu uygun, kırmızı bağlantı uygun olmayan kombinasyondur.

 

Yiyeceklerin birbiriyle etkileşimi konusu yüzyıllardır üzerinde çalışılan ve yaşamsal deneyimlerle doğruluğu kanıtlanan bilimsel deneyimlere dayanmaktadır.Genel olarak tavsiye edilen bilgi, proteinle sebze veya karbonhidrat ile sebze grubunun birbiriyle bağdaştığı, ancak protein ile karbonhidrat grubunun birlikte bağdaşmadığı şeklindedir; bu nedenle de aynı öğünde birbiriyle bağdaşan besinler yenilmelidir. Kavun ve karpuz hiçbir grupla bağdaşmadığı için yemeklerden 3 saat sonra yenilmesi, limonun ise; domates, salatalık, süt ve yoğurt ile bağdaşmadığı için farklı zamanlarda , en az 1 saat aradan sonra, tüketilmesi tavsiye edilir.Diğer yandan sindirim kimyasının dengelerini bozduğu nedeniyle yemek sırasında su içilmesi hiç tavsiye edilmemektedir.
Sağlıklı ve zinde bir yaşam için, çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan ve yanlış beslenme nedeniyle vücutta biriken toksinlerin oluşmasına meydan verilmemelidir. İyi beslenme, besin değeri yüksek yiyeceklerin aynı öğünde tüketilmesi demek değildir; aynı öğünde birbiriyle bağdaşan ve işlenmemiş doğal besinlerin tüketilmesi tercih edilmelidir.

zinde